نکات عملیات واکسینه پرنده

نکات عملیات واکسینه پرنده

نکات عملیات واکسینه پرنده

نکاتی که در حین عملیات واکسیناسیون باید مدنظر باشد
سازمان دامپزشکی باید ضرورت استفاده از واکسن را براساس معیارهای مختلف، از جمله وضعیت تشخیص HPAI، اثربخشی واکسن و در دسترس بودن دوزهای مورد نیاز واکسن، بسنجد. واکسیناسیون تنها تحت نظارت یک تیم فرماندهی در آن منطقه اعمال خواهد شد. مرکز فرماندهی این رویداد متشکل از سازمان‌ها و وزارتخانه‌های مختلف است که توسعه و پیش بردن برنامه استفاده از واکسیناسیون، گزارش استفاده از واکسن، اجازه جابه‌جایی و سایر فعالیت‌های نظارتی به عنوان بخشی از مسئولیت‌های آن‌هاست. اگر پرندگان واکسن خورده، پس از انجام این عملیات کاملا پاک شدند، از آن پس، دامپزشک منطقه مسئول نظارت و گزارش معمول آن گله می شود. سازمان دامپزشکی کشور باید طرحی برای ارائه گزارش‌های منظم در مورد استفاده از واکسن، فعالیت های نظارتی و مجوزهای انتقال و جابجایی پرندگان تهیه نماید. با این-حال، هنگام اجرای یک برنامه واکسیناسیون، با چالش‌های متعددی مواجه می‌شویم که باید بر آن ها غلبه کرد یا به حداقل رساند. برخی از این موارد عبارتند از:
نکات عملیات واکسینه پرنده
•    ریزش (Shedding) مداوم ویروس در پرندگان واکسینه شده و از نظر بالینی سالم که اصطلاحا به آنها “عفونت خاموش” گفته می شود.
•    جایگزینی واکسن به جای سایر اقدامات حیاتی از جمله بهبود شرایط زیست محیطی و امنیت زیستی.
•    کاهش شدت علایم بالینی HPAI و عدم توجه کافی به طیور بیمار، که منجر به تاخیر تشخیص HPAI در گله -های واکسینه می‌شود.
•    ظهور واریته ‍‌ها و تحت‌تیپ‌های جدید متعاقب رانش پادگنی (Antigenic Drift) و جهش پادگنی (Antigenic Shifts).
•    عواقب واکسیناسیون به علت محدودیت تجارت محصولات طیور.
برای غلبه بر هر یک از این چالش‌ها، برنامه واکسیناسیون باید در راستای به حداکثر رساندن مزایا و به حداقل رساندن پیامدهای ناخواسته طراحی شود.
نظارت بر آلودگی در گله‌هایی که واکسن دریافت نمودند
گله‌های واکسینه باید تحت نظارت دقیق باشند تا مشخص گردد که آیا استراتژی کنترل به خوبی عمل کرده و آیا ویروس HPAI همچنان در منطقه در حال گردش است یا نه. برای شناسایی عفونت در یک جمعیت واکسینه شده، از روش DIVA (Differentiating Infected from Vaccinated Animals) برای تمایز پرندگان واکسن خورده از پرندگان آلوده استفاده می شود. روش DIVA گردش فعال ویروس را در جمعیت واکسینه شناسایی می‌کند و بدین طریق مقامات دامپزشکی را برای مداخله به موقع و کنترل بیماری مطلع می‌سازد.
باید توجه داشت که بهترین راه DIVA برای بررسی گردش ویروس حاد در مزرعه، استفاده از پرندگان دیده بان (Sentinel) است که علائم بالینی اختصاصی بیماری آنفلوانزا را نشان می دهند و یا در نتیجه بیماری می میرند. در این روش بررسی علت بیماری یا تلفات دیده بان های واکسن نخورده که در محل پرندگان واکسینه نگهداری می شوند، با استفاده از روش های سرولوژیکی متعدد و یا ویروس شناسی، ممکن است. به طور جایگزین می توان پرندگان مرده از جمعیت واکسینه شده را نیز مورد ارزیابی قرار داد تا مشخص شود آیا ویروس حاد در مزرعه در حال گردش است یا نه.
در ارزیابی های سرولوژیکی، اگر از واکسن‌ غیرفعال استفاده شده باشد، آنتی بادی علیه پروتئین های غیرساختاری ویروس (NS1) می تواند اندازه گیری شود و یا اگر سویه واکسن از نظر تحت تیپ نورآمینیداز (NA) با ویروس در حال گردش در مزرعه متفاوت باشد، می توان آنتی بادی‌ اختصاصی علیه NA ویروس در گردش را مورد ارزیابی قرار داد. در صورت استفاده از واکسن های نوترکیب آبله مرغی (Fowlpox)، آنتی بادی علیه پروتئین نوکلئوپروتئین/ ماتریکس ویروس آنفلوانزا اندازه گیری می شود. برای آزمایش های ویروس شناسی، ارزیابی پروتئین ها یا اسیدهای نوکلئیک اختصاصی ویروس آنفلوانزا انجام می شود و هم چنین جداسازی ویروس برای تعیین اینکه آیا ویروس جدا شده، همان ویروس حاد در گردش مزرعه است یا خیر، صورت می پذیرد.
نظارت پس از واکسیناسیون و استراتژی خروج
پس از توقف واکسیناسیون، نظارت بر گله باید ادامه یابد تا مطمئن شویم هیچ ویروس HPAI دیگری در گردش نباشد و در صورت ظهور ویروس حاد، با تشخیص زود هنگام، اقدامات بعدی از قبیل حذف گله فورا صورت گیرد. حتی پس از واکسیناسیون هم در صورتی که موردی از بیماری مشاهده شود، سرویس‌های بازرسی مسئول، باید گله را از بین برده و برای تولیدکننده جبران خسارت کنند. با نظارت پیوسته در صورت مشاهده شواهدی دال بر عدم کارآیی مناسب واکسیناسیون در حفاظت بخشی در برابر بیماری، استفاده از واکسن باید متوقف و در استفاده مجدد از واکسن تجدیدنظر کرد. در نهایت، پس از این که شیوع بیماری کاملا متوقف و بیماری ریشه کن گردید، واکسیناسیون متوقف خواهد شد.
در برنامه واکسیناسیون، برنامه‌ریزی برای یک استراتژی خروج ضروری است. پس از تمیز و ضد عفونی نمودن تمام مکان‌های آلوده، باید برای حداقل 42 روز (دو دوره زمان انکوباسیون برای AI طبق OIE)، هیچ مورد جدیدی از HPAI در منطقه تحت کنترل وجود نداشته باشد و در نمونه‌های محیطی نیز ویروس جدا نشود.
تولیدکنندگان باید توجه کنند که مجاز نیستند، پرندگان واکسینه را به خارج از منطقه واکسیناسیون منتقل کنند، مگر اینکه حمل و نقل به طور مستقیم با مجوز مقامات مسئول سلامت دام به کشتارگاه انجام شود. محصولات پرندگان واکسن خورده، صرفا می‌تواند در همان منطقه یا کشور استفاده شود.

 

برای مشاهده مقاله ” اولین کنفرانس پرورش بلدرچین ” لطفا کلیک نمایید .

شما میتوانید با عضویت در کانال مزرعه سبز از آخرین قیمت های بازار باخبر شوید .

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نه − 7 =