تاثیر روشنایی در پرورش

روشنایی سالن

روشنایی در پرورش  در مدیریت یک مزرعه سالم و پربازده، ازآنچه تصور می‌شود مهم‌تر است.

برای درک اهمیت روشنایی در پرورش ، لازم است تا نگاهی به ساختار بیولوژیک پرندگان بیندازیم. نور در انسان، از طریق چشم به مغز می‌رسد؛ اما در بلدرچین ها ، نور نه‌تنها از طریق چشم، بلکه از بالای سر و غده پینه آل و همچنین از طریق غده هیپوفیز که در کنار هیپوتالاموس قرار دارد، به مغز نفوذ می‌کند. ما انسان‌ها در چشم خود سه گونه یاخته مخروطی شامل – سلول‌های حساس به نور و رنگ که در مقابل نورهای قرمز، آبی و سبز واکنش نشان می‌دهند داریم؛ این در حالی است که گونه‌های این یاخته‌های مخروطی در بلدرچین 4 عدد است و یاخته مخروطی قرمز، آبی و سبز و نور ماوراءبنفش را شامل می‌شود.
زندگی پرندگان نیز همانند انسان‌ها، حول چرخه منظم شب و روز می‌چرخد. اگر پرندگان چرخه شب و روز مناسبی داشته باشند، رفتار روزانه متناسبی خواهند داشت و قادر به انجام فعالیت‌های مشخص در طول روز هستند . هم‌چنین داشتن چرخه شب و روز مناسب در میزان تولید ملاتونین در پرندگان نیز نقش مؤثری دارد پس از این رو تاثیر روشنایی در پرورش را میتوانیم راحت تر متوجه و عمل کنیم .
این‌یک چرخه طبیعی است که برای پرندگان اهمیت بسیاری دارد چراکه بر سیستم ایمنی، آهنگ رشد و هورمون‌های تولیدمثل آن‌ها تأثیرگذار است. ارائه این چرخه منظم روز و شب، بهبود سلامت طیور، بهبود سیستم ایمنی و بهبود تحرک و هشیاری پرندگان را همراه دارد و این یکی از تاثیر روشنایی در پرورش است .
داشتن چرخه روز و شب، باعث می‌شود که پرنده تمایل بیشتری برای تحرک داشته باشد؛ و برخلاف آنچه 10 سال پیش تصور می‌شد، رشد بهتری خواهد داشت.”
سر کار خانم شویان لاردنر در حال حاضر یک پروژه تحقیقاتی درزمینه اهمیت چرخه روز و شب در پرندگان در دست دارد. او در این پژوهش عواملی نظیر سن مناسب آغاز برنامه‌های روشنایی و همچنین تأثیر تنظیمات نور به‌صورت تند و ناگهانی و یا تدریجی را بررسی کرده است. البته گرایش عمده و اصلی این استاد دانشگاه، مسئله چرخه شبانه‌روزی در طیور است. وی در ادامه صحبت‌هایش خاطرنشان کرد: ” به دیدگاه من پرندگان از داشتن تاریکی ناگزیر هستند اما میزان این تاریکی مسئله مهمی است و به عوامل متعددی بستگی دارد.”
محققین مرغداری به هر سه طیف رنگ، نور ماوراءبنفش، نور مرئی و نور مادون‌قرمز گرایش دارند و معتقدند هرکدام از آن‌ها بر رفتار پرنده تأثیر خاصی دارند؛ نور ماوراءبنفش در سمت پایین کوتاه یاخته مخروطی قرار دارد. طول‌موج نور مرئی بین 400 تا 700 نانومتر متغیر است؛ و طول‌موج نور ماوراءبنفش بالای 700 نانومتر است و نوری قابل‌رؤیت است. قدرت دید انسان در محدوده 750 – 400 نانومتر است، اما مرغ‌ها این توانایی رادارند که در محدوده 750 – 315 نانومتر ببینند. هم‌چنین مرغ‌ها می‌توانند در طیف 480 و 630 نانومتری دید وسیع‌تری داشته باشند.
دکتر رابینف در کنفرانس جهانی “کمیسیون بین‌المللی تخم‌مرغ ” که ماه جاری در شهر بروخه (در بلژیک) برگزار شد، توضیح داد: “با استفاده از یک طیف‌سنج LED استاندارد – دستگاهی که شدت نور در طول‌موج‌های متفاوت به‌وسیله آن سنجیده می‌شود – می‌توان نور را به 4 شیوه متفاوت اندازه‌گیری کرد.” وی افزود: ” CCT یا همان (دمای همبسته رنگ) که با کلوین (K) اندازه‌گیری می‌شود مقیاسی بسیار خوب برای تشخیص سردی و گرمی نور است؛ و در آن مقدار زیر K3000 نور گرم و بالای K4000 نور سرد را نشان می‌دهد.”
همچنین ایشان افزودن : “CCT کیفیت و یا ترکیبات ساختاری نور ا را نشان نمی‌دهد و تنها یک محاسبه دقیق است.”
CRI یا “شاخص رنگ ساطع‌شده ” مقیاسی از صفرتا صد درصد است که از طریق مقایسه با منبع نور مرجع، مشخص می‌کند که یک رنگ از کدام منبع نور با کئام میزان دقت  ساطع‌ شده است.”
لاکس نیز یکی دیگر از واحدهای سنجش نور است؛ که واحد استاندارد شدت روشنایی یا مقدار درخشندگی نور بر سطح است. دکتر یان رابینف درباره این واحد سنجش می‌گوید: “حتی تغییری به کوچکی 10 سانتیمتر می‌تواند بر میزان لاکس و شدت نور تأثیر بگذارد.”
آخرین اندازه‌گیری، اندازه‌گیری اوج طول‌موج است؛ که درواقع رنگ غالبی است که از میان تمامی طول‌موج‌های یک منبع نور خاص ساطع‌شده است.

 

برای مشاهده مقاله “ انقراض بلدرچین ” لطفا کلیک نمایید .

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 + 6 =